Incercari uimitoare de a explica timpul

Timpul incetineste si il putem vedea. Un mare semn de intrebare pentru fizica a fost existenta materiei negre. Ii vedem efectele insa habar nu avem ce e. Cercetatorii de la o universitate din Bilbao si cei de la universitatea din Salamanca, Spania, au ajuns la concluzia ca toate eforturile de a defini materia neagra si a-i gasi niste explicatii au fost in van.

Motivul? Nu exista asa ceva. De fapt, ceea ce percepem noi ca materia neagra este de fapt timpul care incetineste pana la un eventual stop. Sa ne gandim doar la un fenomen astronomic simplu: cand vedem o stea care e cam rosiatica, stim ca aceasta accelereaza. Aceasta iluzie creata de timpul care incetineste este cunoscuta ca acceleratia universului. Lumina ajunge mai greu pe Pamant, insa atunci cand ajunge deja timpul a incetinit pentru noi, s-a dilatat cumva, de unde si iluzia de acceleratie. Timpul incetinit este greu de masurat, insa avand in vedere cat de vast e spatiul, putem sa-l vedem atunci cand privim stelele. Exista si pericolul ca timpul sa se opreasca, definitiv. Asta se va intampla peste miliarde de ani, iar Pamantul, probabil, nici nu va mai exista, spun oamenii de stiinta.
Timpul nu exista. S-a speculat si teoria potrivit careia timpul chiar nu ar exista deloc. Exista doua moduri de a privi timpul. Primul face referire la timp ca o structura ordonata care curge tinand seama de o anumita traiectorie-in aceasta versiune temporala, lucrurile se pot organiza pe masura ce se intampla. Exista o progresie a evenimentului din trecut, spre prezent, apoi spre viitor. A doua perspectiva se refera la trecerea timpului si la timpul in sine ca la o iluzie, ordinea fiind inexistenta. Versiunea temporala este sustinuta de amintiri, care tind sa refaca evenimentele sub forma de buzunare temporale individuale si nu ca o insiruire ordonata de timp trecut. Asadar, timpul nu are cum sa existe pentru ca, daca ar exista, trebuie sa fie o schimbare continua a evenimentelor, o succesiune fireasca, circumstantiala.

Prima perspectiva temporala e mai exacta, insa si ea sugereaza ca timpul nu exista. Ganditi-va la ziua aniversarii voastre de anul trecut, un moment oarecare in timp. La un moment dat, ea se afla in viitor insa, cumva, se va afla si in trecut. Cum nu se poate ca un moment, o clipa sa fie in acelasi timp trecut, prezent si viitor, teoria e contradictorie si imposibila, la fel ca si existenta timpului.

FacebookGoogle+Twitter

Categories: Articole Tags: ,

admin


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cauta

Calendar

martie 2019
L Ma Mi J V S D
« ian.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Arhiva

Printrenori © 2018 Toate drepturile rezervate